Prezentare proiect ERASMUS+ VICEPRED

192

VICEPRED: Centrul Virtual pentru Educație Prenatală este un Proiect Erasmus+ dezvoltat pe platforma www.omaedu.ro în perioada 2022-2025 , având următorul scop :

Creșterea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor viitorilor părinți începând din primele momente ale sarcinii pentru a facilita dezvoltarea optimală fizică, emoțională, intelectuală și spirituală a copiilor lor.

Proiectul este realizat prin contribuția celor 9 parteneri de proiect la crearea unui Centru Virtual pentru Educație Prenatală pe platforma de e-learning www.omaedu.ro

Partenerii care au contribuit la dezvoltarea proiectului sunt următorii :

  1. Asociația de Educație Prenatală din România- AEPRO – coordonator
  2. Università per Stranieri di Perugia (Italia)
  3. Elliniki Etairia Progennitikis Agogis (Greece)
  4. Latvijas Perinatalas Attistibas Biedriba (Latvia)
  5. Kipriako Somatio Progennitikis Agogis (Cyprus)
  6. Education Prénatale – Information (Belgium)
  7. Fundația Romtens (Romania)
  8. Asociación Nacional De Educación Prenatal Anep (Spain)
  9. Associazione Italiana Educazione Prenatale (Italia)

Centrul virtual de educație prenatală este format din 3 Hub-uri: Relațional, Informațional și Hub-ul de Competențe transversale (Soft skills) care conțin câte trei camere fiecare. În fiecare cameră există mai multe tipuri de produse: capsule informaționale, materiale video, doodle-uri, diaporame, studii de caz, aplicații și jocuri educaționale pentru a oferi soluții și răspunsuri la întrebări legate de sarcină, naștere, comportamentul viitorilor părinți pentru a oferi condiții armonioase pentru dezvoltarea viitorului lor copil.

  • Hub-ul Relațional include informații succinte despre relația în cuplu, cu familia de origine, cu viitorul copil. Vizitând camerele 1-3 ale acestui Hub, viitorii părinți pot afla mai multe informații și își pot conștientiza atitudinile cu privire la aspectele relaționale.

Camera 1 – a Relațiilor cu Strămoșii îi ajută pe viitorii părinți să înțeleagă mai bine cum funcționează influențele parentale de la o generație la alta. Ei pot alege să oprească un cerc vicios pe care l-au experimentat în copilărie sau, dimpotrivă, să amplifice comportamentele parentale benefice pe care le-au trăit de asemenea prin propria experiență.

Camera 2 -a Relațiilor de cuplu îi va ajuta pe cei doi parteneri să înțeleagă mai bine beneficiile și provocările unei relații de cuplu, să accepte mai ușor diferențele, să aleagă să trăiască într-o relație armonioasă în beneficiul lor și al copilului lor.

Camera 3, a Relațiilor cu copilul, îi va ajuta să descopere diferite modalități de a relaționa cu iubire și respect cu viitorul lor copil.

  • Hub-ul Informațional conține informații relevante privind fazele sarcinii și nașterii, etapele de dezvoltare prenatală a copilului, elemente privind un stil de viață sănătos și ecologic al viitorilor părinți. În acest hub pot fi vizualizate videoclipuri, un glosar de termeni, o bază de date cu rezumate ale studiilor științifice privind perioada prenatală, nașterea, aspecte privind dezvoltarea intrauterină, studii de caz, doodle, diaporame.

Camera 4 oferă informații despre dezvoltarea prenatală, sarcină și naștere, îi ajută pe viitorii părinți să descopere cum pot aborda experiența misterioasă a sarcinii și a nașterii și care sunt cele mai importante nevoi pentru viitorul copil în această perioadă crucială a dezvoltării sale.

În Camera 5 există un Glosar de termeni și o bază de date de sudii științifice care îi pune pe viitorii părinți la curent cu termenii asociați cu această perioadă a vieții și cu cele mai importante descoperiri științifice care influențează viața și sănătatea viitoarei ființe umane.

Camera 6 -a Stilului de viață sănătos și ecologic ajută viitorii părinți să își consolideze cunoștințele cu privire la ce trebuie și ce nu trebuie să facă în timpul sarcinii. În această cameră se află aproximativ 300 de rețete culinare pentru a-i inspira pe viitorii părinți să gătească și evident să mănânce sănătos.

  • Hubul de Competențe transversale prezintă aplicații interactive (jocuri educaționale) pentru dezvoltarea creativității în timpul sarcinii (muzică, mozaic, pictură) pentru aprofundarea relației cu natura, dezvoltarea unor competențe precum: gestionarea stresului, comunicarea nonviolentă, inteligența emoțională, imaginația creativă, comunicarea cu copilul prenatal, capacitatea de a lua decizii și de a rezolva probleme etc.

Camera 7 – a Creativității , oferă surse de inspirație viitorilor părinți cu privire la noi modalități de a-și spori creativitatea în timpul sarcinii și după prin muzică, pictură, dans.

Camera 8 – a legăturii cu Natura le întărește convingerea că, în contact direct cu mediul natural, viitorii părinți pot descoperi modalități de a fi mai calmi, mai încrezători și mai sănătoși  în timpul sarcinii și în tot restul vieții !

Camera 9 – a Competențelor transversale îi ajută pe viitorii părinți să devină mai conștienți de sine, să se relaxeze mai mult prin reducerea stresului și să își consolideze inteligența emoțională pentru a depăși mai ușor conflictele și provocările în timpul sarcinii și după nașterea copilului.

Fiecare cameră este dotată cu mai multe aplicații și cu un chestionar de feedback pentru a colecta impresiile și opiniile vizitatorilor cu privire la informațiile și instrumentele pe care le-au primit.

Vă invităm să vizitați Cenrul Virtual de Educație Prenatală pe www.omaedu.ro !

LINK VICEPRED

https://bit.ly/3AHQNI4