Comunicarea și relaționarea prenatală

2081

RELAȚIONAREA CU COPILUL CARE SE VA NAŞTE

Nu este nevoie să aşteptați nouă luni pentru a începe să stabiliți o relație cu bebeluşul vostru.

Atingeți-vă pântecul

Ca mai toate viitoarele mămici, vei descoperi, poate, că mâinile tale sunt atrase automat de pântec – fie pentru a înlătura un discomfort, fie pentru a liniști micile pulsații ce vin din interior.  Poți folosi atingerea fizică pentru a trimite iubire copilului tău nenăscut.

Vorbiți cu copilul!

Ȋn al doilea trimestru de sarcină, bebeluşul îşi dezvoltă capacitatea de a auzi şi ceea ascultă cel mai des – în afara bătăilor inimii tale – este vocea ta. Ȋn studii efectuate imediat după naştere, nou-născuții dovedesc o preferință evientă pentru vovea mamei lor fața de cea a altor persoane. Și tatăl poate vorbi copilului din pântec, el dă semne că recunoaște vocea, fie inițiind mișcări, fie liniștindu-se.

Ascultă muzică

Cercetările dovedesc că pe măsură ce auzul fătului se dezvoltă, acesta reacționează la muzică. Majoritatea bebeluşilor in utero reacționează foarte bine la mişcările lente din muzica barocă, la Mozart sau Vivaldi, afirmă Thomas Verny, autor al lucrării “The Secret Life of the Unborn Child” (Dell, 1994) – “Viața secretă a copilului nenăscut”. Muzicologii sunt de acord că aceste ritmuri, asemănătoare celor ale bătăilor inimii mamei, au un efect extrem de liniştitor.

Sunetele cu frecvențe joase traversează placenta cel mai uşor; copiii vor reacționa chiar şi la o bătaie de tobă.

Totodată este bine să îi cântați copilului, atât vocea mamei cât și vocea tatălui transmit vibrații care influențează dezvoltarea psihi-motorie a copilului. Ce fel de cântece? Cele care vă plac și vouă, dar cu precădere cele armonioase!

Mișcările corpului mamei, balansul sau dansul cu mișcări calme, echilibrate, transmit copilului mesaje de liniștire și îl învață să deprindă ritmuri.

Scrie-i bebeluşului tău scrisori!

Pentru a te orienta în această imensă perioadă de tranziție din viața ta. şi a te relaționa cu copilaşul încă nenăscut, scrie-i scrisori sau ține un jurnal de sarcină. O asemenea “înregistrare” poate fi un cadou minunat pe care îl vei putea face copilului când va fi mai mare.

Acordă-ți timp pentru relaxare. 

Starea ta de spirit – reflectată în semne precum ritmul cardiac, nivelurile hormonale şi modelul/pattern-ul respirator – influențează  bebeluşul prenatal. Stând pur şi simplu jos, în linişte, sau concentrându-te asupra respirației este un mod simplu de a te de-stresa şi de a te deconecta. « Dacă te poți relaxa, vei avea altă combinație de hormoni în sânge» – explică Dr. Peter Nathanielsz, cercetător la Universitatea din Cornell, autor al cărții « Life in the Womb: The Origins of Health and Disease» (Proethean Press, 1999) – Viața în Uter: Originile sănătății şi bolii.

Acordă-ți timp pentru a reflecta la ființa care creşte în interiorul tău. Ȋn orele în care îi învață pe viitorii părinți relaționarea prenatală, dr. Luminare-Rosen le cere acestora să închidă ochii şi să simtă copilul. Acele mişcări în miniatură din pântecul mamei îi ajută pe părinți să facă mai bine cunoştință cu cineva de care deja s-au îndrăgostit…

Iată câte căi de a intra în comunicare cu copilul în perioada prenatală! Viitorii părinți au astfel șansa de a face primii pași penttru un atașament solid – baza unei relații armonioase și pline de iubire cu noua ființă care se pregătește să vină pe lume!