Beneficiile alăptării

1972

DE CE ESTE BINE SĂ ȘTII… 

… CARE SUNT BENEFICIILE ALĂPTĂRII

Dacă ai devenit de curând mamă sau te pregătești să devii, probabil că te-ai gândit deja dacă îți vei alăpta sau nu copilul în primele lui 6 luni de viață.

Studiile în domeniu dar și experiența – am putea spune milenară – a miliardelor de mame de pe întreg globul arată că sănătatea și inteligența copilului sunt susținute și consolidate de o alimentație la sân menținută până la vârsta de 2 ani.

Vei descoperi în acest articol câteva argumente pentru a-ți hrăni cât mai mult copilul cu cel mai prețios aliment posibil pentru dezvoltarea lui: laptele tău!

Dacă ți se pare prea solicitant să îl alăptezi și ai alte priorități în primii săi doi ani viață, poți totuși să citești acest articol, ca să știi care sunt pierderile….

BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATEA MAMEI ȘI COPILULUI:

 Creșterea imunității și rezistenței la infecții:

  • Laptele matern conține anticorpi care îl protejează pe copil de microbi și virusuri. Studii recente arată că acei copii care sunt hrăniți în primele 6 luni de viață exclusiv cu lapte matern sunt mai puțin expuși riscului de infecții ale urechii, diaree, boli respiratorii și pot fi mai puțin expuși riscului de apariție a obezității în copilărie.
  • Copiii hrăniți la sân se îmbolnăvesc mai rar decât ceilalți copii și sunt mai rar consultați medical.
  • Sistemul imunitar al bebelușilor alăptați natural răspunde mai bine imunizărilor pentru polio, tetanus, difteria, Haemophilus influenzae și la infecția cu virusul sincițial respirator, o infecție respiratorie obișnuită a copilului.
  • Când alăptezi, nu ai nevoie să sterilizezi biberoane sau suzete. Laptele matern preluat direct de la sân este întotdeauna curat și steril.

Beneficii pentru alimentația și creșterea copilului

  • Laptele matern este forma cea mai completă de alimentație a copilului. El conține exact cantitatea de grăsimi, glucide, apă și proteine necesară pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Majoritatea copiilor digeră mai bine laptele matern decât orice altă formulă de lapte.
  • Copiii alăptați natural cresc exact cât ar trebui; sunt mai supli și creșterea în greutate este normală, fără excese; riscul de a deveni supraponderali mai târziu, în viața adultă, va fi mai mic.
  • Copiii prematuri alăptați natural se dezvoltă mai bine decât copiii prematuri alăptați cu formule de lapte.
  • Deși cercetătorii nu se pot pronunța încă ferm, rezultatele unor studii arată că dezvoltarea creierului se face mai optim pentru copiii alăptați natural decât pentru copiii care nu beneficiază de alimentația la sân.

Beneficii pentru starea de sănătate a mamei

  • Alăptarea consumă calorii, facilitând pierderea kilogramelor suplimentare dobândite în timpul sarcinii. Ajută de asemenea uterul să își revină mai repede la dimensiunea normală și diminuează sângerarile pe care femeia le poate prezenta după naștere.
  • Alimentația la sân, mai ales cea exclusivă (fără a fi suplimentată cu formule de lapte), întârzie reluarea ciclului menstrual și a ovulației; dacă doriți să alegeți un mijloc contraceptiv este necesar să discutați totuși cu furnziorul dvs. de servicii de planificare familială (medic sau asistent medical).
  • Alăptarea scade riscul apariției unor cancere de sân sau de ovar.

 

BENEFICIILE ALĂPTĂRII PE PLAN EMOȚIONAL

Alăptarea este la îndemână și îți face viața mai ușoară

  • Alăptarea economisește timp și bani. Nu ai nevoie să cumperi, să măsori, să prepari formula de lapte. Nu ai de încălzit biberoane în mijlocul nopții !
  • Mama poate hrăni la sân copilul ori de câte ori acesta este înfometat.
  • Alimentarea la sân oferă privilegiul unei perioade de timp în care mama și copilul se află în strâns contact, împreună, într-o atmosferă de liniște și relaxare.
  • În timpul alăptării se dezvoltă emoții pozitive.
  • Alăptarea întărește atașamentul între mamă și copil. Contactul fizic este important pentru nou-născut și îl ajută să se simtă în siguranță, ocrotit și înconjurat cu căldură.
  • Mamele care alăptează își dezvoltă încrederea în sine și crește apropierea față de copil.

 

BENEFICII PENTRU SOCIETATE

  • Alăptarea economisește îngrijiri de sănătate și costuri. Costurile medicale totale pentru o națiune sunt mai scăzute pentru copiii alimentați integral la sân decât pentru copiii care nu au fost niciodată alimentați la sân, din punct de vedere al numărului de vizite medicale, prescripții medicale, spitalizări.
  • Alimentația la sân contribuie la creșterea productivității forței de muncă! Mamele care alăptează lipsesc mai puțin de la serviciu pentru că bebelușii lor se îmbolnăvesc mai rar, iar costurile serviciilor de sănătate sunt mai mici.
  • Alimentația la sân aduce beneficii și mediului înconjurător pentru că, spre deosebire de alimentația copilului cu formule de lapte,  nu lasă deșeuri (ambalaje,  biberoane etc.).

Te invităm să citești și broșura privind alimentația bebelușului, pentru a te convinge că prin alăptare îți ajuți copilul să aibă o constituțe mai robustă, o imunitate solidă, o afectivitate tandră, un coeficient de inteligență mai mare și o siluetă de invidiat la adolescență și la maturitate….